Welke buisdiameter heb ik nodig?

Steigerbuizen en buiskoppelingen zijn ontzettend handig voor diverse klussen, en de mogelijkheden  zijn dan ook eindeloos. Met zo'n breed scala aan producten kun je werkelijk alle kanten op en jouw ideale project realiseren.

We krijgen regelmatig vragen over ontwerpen en producten, vooral over hoe je alles in elkaar zet, welke materialen het beste werken, en hoe je de juiste buisdikte en -lengte kiest. In deze blog hebben we allerlei praktische tips verzameld die direct toepasbaar zijn voor jouw project, ongeacht wat je aan het maken bent.

 

Steigerbuis

Hoe kies je de juiste buisdiameter?

Je zou denken dat een grotere buisdiameter betekent dat je een sterkere buis hebt, en dat klopt ook wel. Maar het hangt ook af van andere dingen, zoals hoeveel gewicht je constructie moet dragen en hoe ver de buizen uit elkaar staan.

Bij tafels is het vaak handig om buizen van 42,4 mm te gebruiken, terwijl 26,9 mm goed werkt voor een kledingrek of kapstok. In een andere blog hebben we zelfs een lijstje met de meest gebruikte diameters voor verschillende klussen.

Hier is een soort vuistregel voor de maximale afstand tussen twee steunpunten van een buis, oftewel de overspanning. Maar onthoud, het is meer een richtlijn dan een strikte regel, dus voel je vrij om te experimenteren.

Diameter

Maximale overspanning

26,9 mm

tot 150 cm

33,7 mm

tot 200 cm

42,4 mm

tot 250 cm

48,3 mm

tot 300 cm

60,3 mm

tot 350 cm

Als je iets lichts aan de constructie hangt, kun je de overspanning best wat groter maken. Echter, als je er iets zwaars aan hangt, is het verstandiger om de afstand tussen de buizen wat korter te houden.